Raad Hof van Twente zet legalisering teelt 'mediwiet' op agenda

Foto: Wethouder Pieter van Zwanenburg neemt van jonge liberalen Dorus Dijkstra en Ronnie Cattier een joint in ontvangst. Zij vroegen, net als Gorenaar Bart Hissink, aandacht voor legalisering teelt cannabis voor medicinale doeleinden.

Bestaat er een mogelijkheid om de teelt van cannabis voor medicinale doeleinden naar voorbeeld van gemeente Tilburg te legaliseren? De gemeenteraad gaat er over praten, heeft ze dinsdagavond beloofd. En daarmee is het doel van Ronnie Cattier en Dorus Dijkstra van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) en Gorenaar Bart Hissink vooralsnog bereikt.

Zij vroegen voorafgaand aan de raadsvergadering afzonderlijk van elkaar aandacht voor legalisering van teelt van mediwiet. Zo kreeg wethouder Pieter van Zwanenburg een joint aangeboden en ging burgemeester Ellen Nauta met cannabisolie naar huis. Al zag Van Zwanenburg het niet zitten op de joint daadwerkelijk op te roken, hij gaf hem graag door aan Bart Hissink. 

Crash

Het verhaal van Hissink, die hersenletsel opliep na een crash in een rallyauto, maakte de meeste indruk op de raadsleden en mensen op de publieke tribune. Sinds de crash is het 'kermis in zijn hoofd' zoals hij het zelf omschrijft. Het gebruik van cannabis verlicht die ‘drukte'. Hij hoeft daardoor geen beroep te doen op de gezondheidszorg. Hissink teelt zelf.

„Bij de dure wiet van apotheek of coffeeshop weet je eigenlijk nooit wat je rookt. Daarnaast hebben mensen die chronisch ziek en/of gehandicapt zijn geraakt vaak een fors verminderd inkomen, doordat zij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn verklaard. Vijf planten (buiten geteeld, want binnen is alles illegaal) worden gedoogd. Maar dat is vaak niet genoeg. Waarom zouden deze mensen niet zelf mogen beschikken over een medicijn waar zij baat bij hebben?”, hield Hissink de raad voor. 

Cijfers

De jonge liberalen zouden het liefst zien dat de teelt van cannabis helemaal gelegaliseerd wordt, maar vinden het legaliseren van cannabis voor medicinale doeleinden een grote stap in de goede richting. "Er zijn heel veel mensen die baat hebben bij cannabis. Wij zien het verschil met het gebruik van alcohol niet. Dat is eigenlijk een harddrug maar wel algemeen geaccepteerd."

Hissink heeft de cijfers paraat. Hij stelt dat 25 procent van de bevolking chronisch ziek en/of gehandicapt is. "Het is niet gezegd dat iedereen baat heeft bij het roken van mediwiet. Maar ik schat dat binnen deze gemeente honderden mensen wonen die zeker interesse hebben in het telen van eigen wiet. Dat leid ik alleen al af uit het feit dat mensen uit alle kernen in de gemeente bij me zijn gekomen om tips te vragen over teelt en gebruik. 

Op de agenda

De gemeenteraad staat welwillend tegenover het idee van Hissink en de jonge liberalen en beloofden het onderwerp op de agenda te zetten. Wethouder Pieter van Zwanenburg meldt dat in Twents verband al gesproken wordt over het onderwerp, naar aanleiding van het besluit van de gemeente Tilburg en de discussie in de Tweede Kamer over het voorstel van D66 om wietteelt voor coffeeshops te legaliseren.

Via TC Tubantia