Met Tweede Kamerlid Helma Lodders de boer op in de Hof van Twente

Vrijdag 3 maart ontving partijgenoot en Provinciaal Statenlid Henk Veltkamp Helma Lodders op zijn agrarisch bedrijf aan de Luttekeveldweg in Markelo. Van daaruit leidde hij het Tweede Kamerlid voor de VVD langs interessante agrarische bedrijven in de regio.

Lodders gaf toelichting op het landbouwbeleid en beantwoordde vele vragen die boeren haar onderweg voorlegden. Volgens Henk is Helma Lodders het enige, zittende 'boerenkamerlid' in Den Haag. Op de kieslijst staat ze op een mooie twaalfde plaats. Henk Veltkamp, en met hem vele andere agrariërs, pleitten ervoor dat ze ook in het nieuwe kabinet straks haar plek weet te verwerven. Aan het eind van de dag sloot Europarlementariër voor de VVD Jan Huitema zich aan bij de groep. Hij maakte een vergelijkbaar tournee langs verschillende boerenbedrijven in Twente.

Innovatieve agrarische sector

"Helma Lodders brengt écht boerenverstand’ in de tweede kamer." Zo klinkt het unaniem bij Melkgeitenbedrijf Veelers in Hengevelde. Ze ging daar in gesprek met agrariërs uit de regio waarbij alle sectoren wel even aan bod kwamen. Van de problematiek waarmee melkvee- en pluimveehouders momenteel geconfronteerd worden tot de situatie bij varkens- en geitenhouderijen. Via een skybox keek Lodders uit over de stallen waar zo'n 1.200 melkgeiten gezellig tegen elkaar aan mekkerden over hun pas geboren lammeren. Lodders werd ondertussen bijgepraat over de innovatieve manier waarop Veelers zijn bedrijf verduurzaamde. Ook sprak hij over de hindernissen die hij momenteel tegenkomt in zijn werk zoals een, naar verhouding, oneerlijke normering rond mestnormen.

'Smart farming'

Het melkveebedrijf van de familie Sligman in Markelo werd enkele jaren geleden eigenstandig verplaatst van de rand van de bebouwde kom naar het buitengebied. Met 2,5 hectare huiskavel verhuisde het naar de Visscherdijk met een huiskavel van 26 hectare. Hier kregen de bezoekers een presentatie over 'smart farming'. Fotograaf en dronepiloten Wouter en Rogier Borre uit Bentelo lieten zien wat nu al mogelijk is met drones in de landbouw en natuurbeheer. Voorbeelden daarvan zijn precisiebemesting, gewasbescherming en het markeren van weidevogelnesten.

Knelpuntbespreking

Ook bij het kalfsvleesbedrijf van de familie Stegeman kregen de bezoekers een interessante rondleiding. Boeren maken gebruik van de gelegenheid om hun vragen te stellen en wensen op tafel te leggen. Meerdere afgevaardigden namens de Pluimveevakbond (NVP) sloten aan om de knelpunten die in deze sector spelen, aan Helma Lodders voor te leggen. Ook de samenwerking en confrontatie met van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam daarbij aan de orde.

Omgaan met fosfaten

Eerder op de dag werd de biologische melkveehouderij van de familie Wijlens-Lankheet in Haaksbergen bezocht. Daar ging de politica met de aanwezige veehouders in gesprek over fosfaat in relatie tot landbouw en natuur. Een specialist in bemonstering en analyse van mest liet zien hoe hij met behulp van infrarood-techniek ter plekke kan bepalen hoeveel mest er op die grond gebracht mag worden.

Mee op tournee met de VVD?

Het is mooi om te zien wat innovatieve agrariërs en ondernemers in de Hof van Twente bezighoudt. De VVD Hof van Twente zet vol in op het stimuleren van ondernemers die zorgen voor banen, voorzieningen en welzijn op een duurzame manier. VVD Hof van Twente brengt meerdere keren per jaar een bezoek aan bedrijven, instellingen en groepen die plannen presenteren of standpunten ter discussie willen stellen.

Gaat u graag eens mee met de VVD, meld u dan aan bij één van de VVD-fractieleden:

  • Gerda Bruins (0612323627)
  • Theo Reijnders (068181514)
  • André Elbert (0612545123)
  • Ellen te Riele (0629058593)