"Met gezond boerenverstand"

"De afgelopen periode heb ik mij namens u met volle overtuiging ingezet als landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer. Ik ben veel het land in geweest en heb gezien wat voor een prachtige sector de Nederlandse land- en tuinbouwsector is", begint Helma Lodders.

"Niet voor niets zijn we tweede voedselexporteur van de wereld, en dat terwijl we qua oppervlak het 135e land ter wereld zijn", vervolgt Lodders. "We lopen op zo veel punten voorop, op het gebied van kennis, innovatie, maar neem het antibioticagebruik of het dierenwelzijn. De Nederlandse land- en tuinbouw is oersterk en daar mogen we echt hartstikke trots op zijn!"

"Maar ik ben nog niet klaar! Samen met u, met gezond boerenverstand wil ik ervoor knokken dat de Nederlandse land- en tuinbouw z'n koppositie in de wereld behoudt en wordt versterkt", vervolgt het Tweede Kamer-fractielid. "Laten we er samen voor zorgen dat de consument zich bewust is van al die mooie producten die de Nederlandse boer produceert. De VVD wil zich de komende periode inzetten op een land- en tuinbouwbeleid waar onze hoogproductieve, innovatieve en efficiƫnte als voorbeeld wordt gesteld en waarbij voedselzekerheid en voedselveiligheid een belangrijke rol spelen. We moeten streven naar een land- en tuinbouwsector waar regels ondernemers niet in de weg zitten, maar de kans krijgen te ondernemen. Daarnaast willen we het mestbeleid op de schop nemen, met nadruk op het herwinnen van waardevolle grondstoffen, innovatieve oplossingen en mestverwerking. Tot slot is een goed functionerende, efficiƫnte NVWA van belang voor onze concurrentiepositie."

"In mijn werk probeer ik zo vaak mogelijk bedrijven te bezoeken. Nu ben ik de gelegenheid om drie weken achter elkaar met ondernemers in gesprek te gaan over alles wat hun bezighoudt, waar zij kans zien, of juist belemmeringen. Hun input neem ik voor de komende periode. Tot 15 maart zal ik elke dag een provincie aandoen", besluit Lodders.