Afval scheiden door Gerda Bruins

Afval scheiden in Twente; (hoe) doen raadsleden dat? Gerda Bruins beantwoordt tien vragen over afval scheiden. Hoe scheidt zij haar afval? Scheidt ze überhaupt haar afval?

  1. Doet u thuis aan afvalscheiding? Zo ja, welk afval scheidt u? Zo niet, wat is hiervoor de reden?
    Ja, wij doen aan afvalscheiding. Medio 2016 zijn we hiermee explicieter begonnen door verschillende afvalbakken in huis te plaatsen. Papier, plastic, metaal en drinkkartons, glas, groenafval, kleding en restafval wordt door ons gescheiden.

  2. Wat vindt u van afval scheiden?
    Het is een nuttig en noodzakelijk gegeven. Willen wij niet nog meer grondstoffen gebruiken, dan is afval scheiden essentieel.

  3. Wat vindt u van de gezamenlijke ambitie in Twente om in 2030 maximaal 50 kilo restafval per inwoner op jaarbasis te produceren?
    De VVD Hof van Twente staat hier volledig achter. De inwoners moeten echter wel de tijd en ruimte krijgen hieraan te kunnen voldoen.

  4. Kan dit volgens u gerealiseerd worden? Zo ja, op welke wijze? Zo niet, waar ligt dat aan?
    Ja, dat kan gerealiseerd worden, mits er genoeg facilitair geregeld wordt. Als de inwoners dit goed en makkelijk kunnen scheiden zal dit absoluut mogelijk zijn.

  5. Hoe zouden inwoners volgens u (nog meer) gestimuleerd kunnen worden om afval te scheiden?
    Inwoners zijn meer gebaat bij een gunstige financiële prikkel om afval te scheiden, dan een boeteclausule.

  6. Afval is grondstof. Bent u het hier mee eens? Waarom wel of niet?
    Ja, veel afval is grondstof, echter niet alles, bijvoorbeeld industrieel afval is niet altijd een grondstof. Wij zijn er echter bij gebaat zoveel mogelijk afval als grondstof te hergebruiken.

  7. Een aantal gemeenten in Twente heeft diftar (gedifferentieerde tarieven) ingevoerd waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt. Hoe meer afval een inwoner aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Bent u voor of tegen diftar? En waarom?
    De VVD was in eerste instantie geen voorstander van diftar in de Hof van Twente. Reden hiervoor was dat er geen alternatieven werden geboden. Er werd gediscussieerd over betaling voor inwoners  die buiten vastgestelde aantallen voor wat betreft volume, frequentie of gewicht hun afval aanboden. Echter, er werd geen mogelijkheid geboden dit afval op een andere wijze aan te bieden, dan alleen de optie om te betalen. Ook was de VVD van mening dat hierdoor dan veel zwerfafval in ons uitgebreide buitengebied gedumpt zou worden. Nu is er echter de mogelijkheid om plastic, metaal en drinkkartons gratis aan te bieden, evenals kleding en andere vormen van afval. Dit gaf voor de VVD de doorslag wel akkoord te gaan met diftar, zoals het nu in de gemeente Hof van Twente vastgesteld is.

  8. Een aantal gemeenten in Twente willen omgekeerd inzamelen invoeren. Hierbij wordt gft, papier en pmd/verpakkingen aan huis opgehaald. Het restafval dienen de inwoners naar een ondergrondse container te brengen waarbij men per aangeboden zak moet betalen. Bent u voor of tegen deze manier van inzamelen? En waarom?
    De VVD is hier voorstander van, echter de inwoners moeten wel geleidelijk op deze systematiek kunnen overgaan, dus de tijd en ruimte krijgen om dit tot een succes te maken. Bovendien moet dit restafval op een makkelijke wijze aangeboden kunnen worden.

  9. Vindt u dat inwoners bij omgekeerd inzamelen moeten betalen voor het aanbieden van restafval? Waarom wel of niet?
    Eerst moet duidelijk zijn hoeveel restafval aangeboden wordt en hoeveel het gaat kosten om dit te verwerken. Daarna moeten we besluiten of de inwoner dit moet betalen, en zo ja, hoeveel.

  10. Wat is uw wens ten aanzien van afval voor de toekomst?
    De wens van de VVD is om op den duur te kunnen komen tot hergebruik van alle afval die wij produceren. Dit zou een mooi toekomstperspectief bieden voor de volgende generatie.

Via Afvalloos Twente