'Ik ben een liberaal in hart en nieren'

Hoe gaat het met de VVD? "Ik denk dat wij de afgelopen jaren een stabiele partner in het college en in de coalitie zijn geweest", aldus Wim Meulenkamp. "Samen met het CDA hebben sowieso een heel stabiele gemeente. Ik denk dat dat veel waard is voor de inwoners en ondernemers in de Hof van Twente."

"Ze weten dat ze op ons kunnen bouwen. Ik ben daar trots op. Ik ben een radar in het bestuurlijke gebeuren in deze gemeente. En ik ben er trots op dat ik mijn steentje bij mag dragen. Dit is mijn gemeente: ik heb een bedrijf van 215 vierkante kilometer met 35.000 inwoners. Ik vind dat we de afgelopen vier jaar veel bereikt hebben en dat we heel goede voorzieningen hebben. We hebben een prachtige gemeente."

Wat zijn uw plannen binnen de VVD?

"Ik wil heel graag nog vier jaar wethouder zijn. Ik heb veel in gang gezet de afgelopen jaren, met dat werk zou ik graag doorgaan. Laat ik het zo zeggen: ik zou het jammer vinden als ik geen wethouder meer kan zijn. We hopen als VVD natuurlijk weer in de coalitie te komen. Als dat gebeurt, ben ik de wethouderskandidaat."

Met dezelfde portefeuille?

"Dat kun je natuurlijk nooit op voorhand zeggen. De portefeuilles die ik nu heb, daar ligt mijn hart. Ik heb economische geografie gestudeerd en de portefeuilles Ruimtelijk Domein, Duurzaamheid en Economie passen goed bij mij. Maar ik wil niets in beton gieten. Laten we eerst maar eens de verkiezingsuitslag afwachten. Als je slecht scoort, heb je niets te willen, natuurlijk."

Wat zijn de verwachtingen van de VVD?

"De vorige keer kwamen we zo'n tien stemmen tekort voor een vijfde zetel. We hopen in elk geval dat we gaan groeien, zodat we die vijfde zetel nu wel binnen kunnen halen. Maar we hopen wel meer: politiek gaat ook over de invloed die je kunt uitoefenen. Hoe meer raadsleden we in de gemeente hebben, hoe meer invloed."

De PvdA zegt dat ze de wens heeft om met drie partijen in de coalitie te zitten. Zien jullie dat zitten?

"Je kunt zo'n wens hebben. Mijn wens is dat de gemeente goed bestuurd wordt. Of dat nou met twee, drie of vier partijen gebeurt, is mij om het even. Het gaat erom dat je de juiste mensen hebt."

Wat is uw visie voor wat betreft windmolens?

"We hebben in het begin een duurzaamheidsbeleid opgesteld. Dat beleid had ik achteraf gezien anders moeten opschrijven. Ik ben daar wel wel wat wijzer door geworden. Dit plan gaat heel erg over de maakbaarheid van de wereld. Dat is niet waar de kracht van onze gemeente ligt. Dit was te formeel, te abstract. We hadden meer vanuit de kracht van de samenleving moeten denken. Nu stuiten we, deels door het beleidsplan, op veel weerstand. Maar spijt heb ik niet van het voorstel. Maar we moeten dit realiseren vanuit de kracht van het noaberschap."

Wat zijn uw verwachtingen van GroenLinks?

"GroenLinks heeft een heel eigen signatuur. Ik vind het lastig om in te schatten, maar ik denk dat ze bij alle partijen wel wat kiezers wegsnoept. Landelijk is GroenLinks best groot, maar gemeentepolitiek zit anders in elkaar. Hier ken je de lijsttrekkers persoonlijk. Er wordt hier meer op de politici zelf gestemd dan op de partij. Verder zijn de thema's die we behandelen veel minder groot en overlappen ze elkaar. De verschillen tussen de politieke partijen zijn landelijk gezien groter."

Als u een ijkpunt van uw partij moet noemen, welke is dat dan?

"Dat is innovatie. Vanuit het bedrijfsleven is al langer bekend dat je moet innoveren, anders houd je je kop niet boven water. Dat natuurlijke besef is bij overheden minder. Wij zijn daar wel actief mee bezig geweest de afgelopen tijd, maar ik denk dat we daarin de komende vier jaar nog veel stappen kunnen maken. De technologisering en de robotisering gaan maar door. Dat heeft impact op onze gemeente en op onze openbare ruimte. We moeten uit onze koker komen en in gesprek gaan met bedrijven en de wetenschap over wat er de komende jaren gaat veranderen. Dat we ons daar als gemeente op gaan aanpassen, vind ik heel belangrijk."

Ziet u zichzelf meer als wethouder of als VVD-lijsttrekker?

"Hoe zal ik dat eens zeggen. Je bent niet of het een of het ander. Ik ben een persoon. Ik ben liberaal in hart en nieren. Dat gaat voor mij over mensen de vrijheid geven om zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dat is voor mij het grondbeginsel van het liberalisme. Zo ben ik als wethouder en als lijsttrekker."

Via TC Tubantia